GYIK

 

Hogyan tudok jelentkezni sportösztöndíjra?

Mivel a sportösztöndíj odaítélése az amerikai egyetemi edzőtől függ, ezért az adott egyetem és sportág edzőjével kell felvenni a kapcsolatot. A támogatás mértékét az egyetemi edző határozza meg a sportoló képességének tekintetében. Minél több egyetemmel és edzővel tudod felvenni a kapcsolatot, annál több esélyed van arra, hogy elnyerj egy sportösztöndíjat valamilyen amerikai egyetemre.

 

 

Miért van szükségem ösztöndíjra USA felsőoktatási tanulmányaimhoz?

Az amerikai felsőoktatás költségei (lakhatóság, tandíj, egyéb költségek) nagyon drágák, melyek forintra átszámítva elérhetik az évenkénti 10 millió forintot is. Sikeres sportösztöndíj pályázás esetén ezeket a költségeket a sportolónak nem kell kifizetni.

 

 

Milyen sportösztöndíjak érhetőek el?

100%, vagy teljes sportösztöndíj, illetve részleges sportösztöndíj. 100%-os sportösztöndíj esetén az összes tanulmányi és ahhoz tartozó költségeket fedezi az ösztöndíj. A sportolónak csak a kiutazáshoz szükséges repülőjegyet kell megvásárolnia. Amennyiben a sportösztöndíj nem 100%-os, lehetőség van kiegészíteni a pénzügyi támogatást tanulmányi, vagy egyéb ösztöndíjjal.

 

 

Mikor kell jelentkezni?

A jelentkezést minél korábban kell megkezdeni, ha a sportoló nem rendelkezik még a szükséges vizsgákkal és USA egyetemi kapcsolattal. A sikeres pályázás érdekében középiskolai 2. és 3. osztályban ajánljuk elkezdeni a jelentkezést.

 

 

Az ösztöndíj egy évre szól, vagy az összes kint töltött évre?

Az amerikai egyetemek és főiskolák legtöbbször az egyetemi évekre adnak ösztöndíjat, mellyel támogatják a nemzetközi sportolót a kint töltött évei alatt. Azonban előfordulhat, hogy az iskola csak teljesítményalapú ösztöndíjjal szolgálhat. Ez az jelenti a sportoló esetében, hogy az edző felmérést végez a sportoló teljesítményéről, és ennek tükrében emelkedhet, illetve csökkenhet az ösztöndíj mértéke.

 

 

El lehet-e veszteni az ösztöndíjat?

Nem rögtön veszik el az ösztöndíjat gyengébb teljesítmény vagy sérülés esetén. Az edző csökkentheti, ha úgy látja, nem tudod teljesíteni az elvárásokat, illetve nem tudod a régi formádat nyújtani. Természetesen vannak olyan esetek, amikor a tanulót, sportolót megfosztják az ösztöndíjától: ha a tanulmányi teljesítménye nem elegendő, ha csalt egy vizsgán, ha nem tartja be az iskola és a campus előírásait.

 

 

Lehet-e jelentkezni amerikai ösztöndíjra nem válogatott, vagy kevésbé kiemelkedő sportolónak?

Természetesen lehet. Ha egy iskola nem tud ajánlani a sportolónak teljes ösztöndíjat, azt ki tudja egészíteni más támogatásokkal pl. szociális, úgynevezett „need-based” támogatással, vagy tanulmányi ösztöndíjjal. Továbbá, a divízió I-es iskolák mellett a sportoló jelentkezhet más divíziókba, ahol nagyobb esélye lehet az ösztöndíjra. Fontos megjegyezni, hogy a felajánlott sportösztöndíjak több mint 80%-a divizió I-es egyetemeken kívül, azaz divízió II,III, NAIA vagy NJCAA találhatóak!

 

 

Lehet-e dolgozni az iskola mellett?

Igen, vállalhat munkát egy tanuló, sportoló, de minden intézménynek megvannak a maga szabályai ezzel kapcsolatban. Mindaddig dolgozhat, ameddig megfelel az iskola, és az amerikai kormány nemzetközi tanulóknak meghatározott előírásainak.

 

 

Milyen tanulmányi követelményeknek kell megfelelnem a jelentkezés során?

A legfontosabb vizsgák nemzetközi tanulóknak az SAT és TOEFL vizsgák. Az SAT az USA egyetemek és főiskolák követelménye, ami egy amerikai érettségi vizsgának felel meg. A követelmény kiegészülhet még a TOEFL vizsgával is. Egy évben több vizsgaidőpont közül lehet választani, az SAT vizsga díja $120, a TOEFL $225 dollár nemzetközi tanulók részére.

 

 

Miből áll a SAT vizsga?

A vizsga három részből áll: matematika, olvasás és írás. Összesen 3x800 pont érhető el, azaz 2400 pont. Az egyetemek viszont csak 1600 pontot vesznek figyelembe a jelentkezés során, amit a matematika és az olvasás tesz ki. Ennek oka, hogy az írás készséget (esszé) az iskola fogja majd tanítani, fejleszteni a diáknak az első egyetemi évben.

 

 

Milyen SAT eredmény szükséges a felvételihez?

Ez attól függ, hogy milyen szinten van az egyetem vagy főiskola, amit választasz, valamint, hogy az adott sportág, mely divízióba tartozik. az NCAA szerint, a divízió I-es egyetemekre körülbelül 1000 pontra, a divízió II-es és a NAIA egyetemekre 800 pontra van szükség az 1600-ból. NJCAA egyetemekre nem követelmény a vizsgák letétele. Az amerikai iskolák a nemzetközi tanulókkal szemben általában kedvezőbb ponthatárokat szabnak ki.

 

 

Mi az a TOEFL vizsga?

A TOEFL vizsga az angol nyelvi készséget értékeli. Sokszor az amerikai egyetemek és főiskolák a nem anyanyelvű felvételizőktől a TOEFL vizsgát is megjelölik felvételi követelményként. A vizsga eredménye Magyarországon hasznosítható, az elért pontszámtól függően közép- vagy felsőfokú államilag elismert nyelvvizsgaként.

 

 

Miből áll a TOEFL vizsga?

A vizsga beszéd, írásbeli, hallás utáni és olvasott szövegértésből áll, és számítógépen folyik. Összesen 120 pontot lehet elérni, készségenként 30-at.

 

Website Security Test