6 dolog, amit tudnod kell a sportösztöndíjakról

6 dolog, amit tudnod kell a sportösztöndíjakról1. Versenyképes
2. Nem mindenki számára érhető el
3. Nem garancia
4. Nem minden ösztöndíj "teljes" ösztöndíj
5. Egy átlagos ösztöndíj 10.409 dollár
6. A Divízió III sem elhanyagolható


1. Versenyképes

Nagyságrendileg 7,3 millió tanuló-sportolót tartanak számon. A nemzet sportolóinak kevesebb, mint 7 %-a fog egyetemi szinten sportolni és csupán 2,04 %-a fog bármilyen finanszírozást kapni.

2. Ösztöndíj nem minden tanuló-sportoló számára érhető el

Egy ösztöndíj csak azok számára érhető el, akik megfelelnek az NCAA vagy az NAIA által felállított minimum követelményrendszereknek, mely sok esetben több iskola szigorú és kötött szabályrendszereiből tevődik össze. Az NCAA rendszere 16 irányelvet határoz meg, míg az NAIA saját sztenderdjei szerint működik.

3. Egy sportösztöndíj még nem garancia

Egy sportösztöndíjat előre 1 évre határoznak meg, íratnak alá, majd az ezt követő években az edzővel közreműködésével kerül megújításra, meghosszabbításra az ő saját belátása szerint.

4. Nem minden ösztöndíj „teljes” ösztöndíj

Egy teljes körű ösztöndíj általában fedezi a tandíjat, a tankönyveket, a kollégiumi ellátást, tanácsadásokat, étkezést, azonban nem minden sportág ajánlj ilyen típusú ösztöndíjat. Teljes ösztöndíjat a következő sportágak edzői ajánlanak: férfi-női kosárlabda,amerikai futball (D1), női torna, női tenisz, illetve női röplabda. A következő csoportba tartozó sportágak: baseball, cross-country, atlétika, gyeplabda, labdarúgás (kivéve D1), golf, férfi torna, jégkorong, lacrosse, labdarúgás, softball, férfi úszás, férfi tenisz, férfi röplabda, birkózás. Ezen csoport ösztöndíjait a jelentkezők között szétosztják, egy-egy sportolóra 2.000 dollár jut.

5. Egy átlagos ösztöndíj 10.409 dollár

A divízió I és II egyetemek statisztikái azt mutatják, hogy egy átlagos sportösztöndíj 10.409 dollárt ér. A legtöbb csomag az iskolák által nyújtott támogatások és a sportoló saját forrásának kombinációjából áll.

6. Néha a legjobb sportösztöndíj csomagot a Divízió III-as egyetemek ajánlják

Technikailag a Divízió III-ba tartozó egyetemek nem ajánlanak fel sportösztöndíjakat, azonban egyetemi tanulmányi ösztöndíjat igen. Ezek kisebb magániskolák ugyan, de érdemes őket figyelemmel kísérned és minden lehetséges opciót megvizsgálni, ugyanis itt a tanulmányi eredmény számít és ezen keresztül is jelentős anyagi támogatást nyerhetsz el.

 

Írta: Molnár Tímea

Forrás: NCSA

 

Website Security Test