Álmaim egyeteme

Álmaim egyetemeA U.S News and World Report idén is elkészítette a legerősebb tanulmányi programmal rendelkező egyetemek listáját. A ranglista sokat elmond, de a megfelelő egyetem kiválasztása ennél sokkal komplexebb kutatást igényel!

 

 

A legerősebb tanulmányi programmal rendelkező egyetemek listája publikus, ez minden nemzetközi tanuló számára elérhető a különböző amerikai kimutatások szerint. Ennek tükrében a jelentkező azt hiheti, hogy számára a megfelelő program kiválasztása pofon egyszerű. A valóságban azonban azoknak a nemzetközi tanulóknak, akiknek a tanulás mellett, a sport is ugyanolyan fontos szerepet tölt be az egyetemi életben, körültekintőbben kell hozzáfogni az egyetemek kiválasztásában.

 


Az alábbi videó hasznos lehet azok számára, akik a különböző egyetemi tanulmányi rangsorokat szeretnék értelezni, mely egy szempont lehet a megfelelő egyetemek kiválasztásában:

 

 

 

Az EasyGo is összegyűjtött pár fontos szempontot, mely szerint sportolóinknak segítünk kiválasztani a számukra megfelelő egyetemet:

 

 

1. A tanulmányok, vagy inkább a sport fontosabb az amerikai továbbtanulásnál? Esetleg mindkettő?

 

 

Vannak olyan egyetemek, ahol a sport az államokban talán a legerősebb, a tanulmányi programjukért viszont nem érdemes átrepülni az óceánt. Ha pedig a tanulmányokért megyünk az USA-ba, akkor érdemes az úgynevezett „Borostyán-ligába” tartozó egyetemek egyiket választani, úgy mint a Harvard, vagy a Yale. Itt nem lehet sportösztöndíjra jelentkezni, viszont a sport egy eszköz lehet arra, hogy valaki bekerüljön egy ilyen neves egyetemre. A jó tanulmányi eredmény itt elengedhetetlen, hiszen ez alapján lehet csak anyagi támogatást kapni a tandíjak fedezésére! (tanulmányi, vagy „need-based” ösztöndíjak)

 

 

 

 

2. Milyen sportágban jelentkezzünk sportösztöndíjra?

 


Az egyes sportágak különböző minőségű versenyeztetési programokat kínálnak az USA-ban. A teljesség idénye nélkül, míg egy atléta, golfozó, kosárlabdázó, jégkorongos, teniszező, vagy amerikai futballista az amerikai egyetemi versenyrendszerben fejlődni tud, addig egy labdarugó vagy éppen vízilabdázó nem feltétlen a sporteredmények és képességeik javulásáért megy az USA-ba tanulni és sportolni. Az egyes sportágak lehetőségeit is meg kell vizsgálni, hiszen nagy különbségek lehetnek sportösztöndíjak terén. Kevés sportösztöndíj esetén pedig a megfelelő egyetemek kiválasztásának lehetősége is szűkül. Míg a vízilabdában pár tucat lehetőség közül lehet választani, addig például a női röplabdában majd 2000 ezer egyetemre lehet jelentkezni.

 

 

 

 

3. Milyen anyagi háttérrel rendelkezzen a jelentkező sportoló családja?


A családok anyagi hátterének kérdése egy amerikai továbbtanulásnál az egyik legfontosabb szempontnak kell, hogy legyen. Nem mindegy, hogy egy család éves szinten 5-6 millió forintot tud finanszírozni gyermekének az egyetemi tanulmányokra, vagy éppen maximum pár tízezer forintot. A teljes sportösztöndíj minden tehetséges sportoló számára adott, azonban a részleges sportösztöndíj csak azok számára jelent megoldást, akiknek van valamennyi félre tett pénze a felsőfokú tanulmányokra. Az éves tandíj egy amerikai egyetemen elérhető az évi 12 millió forintot. Egy 50 % sportösztöndíj is éves szinten 6 millió forint ráfordítást jelent a családoknak. A lehetőségeket, és ajánlatokat nagy körültekintéssel kell megközelíteni.

 

 

 

 

4. Mit vár a jelentkező sportoló a kinti „amerikai álomtól”?

 


Sok egyetem az USA-ban kis városokban, elszigetelt egyetemvárosokban (campus) található. Van olyan egyetem, ahol 6 hónapos telet kell átvészelnünk, de van olyan is, ahol egész évben 20 fok felett van a hőmérséklet. Van olyan egyetem, ahol a vallásos tanítás van előtérben, tiltott az amerikai egyetemeken megszokott fiú-és lány titkos társaságok (fraternity és sorority) tömörülése. Ellenkező esetben pedig mindennaposak a szabadtéri programok, medencés bulik és szórakozási lehetőségek. Az egyetemek lehetnek nagyvárosokban, illetve csodálatos természeti helyek mellett is. A lehetőségek tehát adottak; a rangsort az adott egyetem társadalmi élete és környezete is erősen befolyásolhatja. A kiegyensúlyozottság és hosszú távú honvágy elkerülése pedig nagyon fontos szempont a megfelelő sport, és tanulmányi teljesítmény elérésében!

 

 

 

 

5. Milyen egyetemi sportcsapatot válasszunk?

 


Az egyetemi csapatok megvizsgálását mindig 2 részre szoktuk bontani. Első, az edző, második pedig az edzéstársak személye. Amennyiben az edzőnek volt nemzetközi tanulója, akkor nyert ügyed lehet. Az edző tapasztalata, és hozzáállása sokkal „simulékonyabb” lesz, mint egy olyan edzőnél, aki még soha nem foglalkozott nemzetközi sportolóval. Az edzéstársak tehetsége pedig az egyéni képességekhez kell hogy passzoljon. Senki nem szeretne egy nálánál átlagosan sokkal erősebb képességekkel rendelkező csapatban játszani, vagy edzeni, és ez a fordított helyzetben is igaz.

A fenti szempontok bemutatásán keresztül egy általános képet szerettünk volna felépíteni a magyar sportolókban és családokban. Az USA egyetemi jelentkezést nem szabad pár hétre, vagy akár 1-2 hónapra leszűkíteni. Természetesen sok más tényt, tapasztalatot, véleményt és lehetőséget meg lehet vizsgálni, mely minden jelentkező egyén esetében változhat. Ez pedig több hónapos kutatást, és elemzést igényel!


A siker nem garantált, de a kellő odafigyeléssel kiválasztott egyetem megfelelő alap lehet a sportoló és szülő álmainak megvalósításában!

 

Website Security Test