Ivy League – Az elit liga

Ivy League – Az elit ligaHa itthon bármelyik járókelőt megkérjük, nevezze meg az első eszébe jutó amerikai egyetemet, vélhetően nem az amfociban bajnok Alabamát kapjuk válaszként, hanem a Harvardot vagy a Yale-t. Utóbbiak nem sportolóikról híresek, de a tanulmányok mellett az NCAA-nek is fontos bástyái.

 

 


Mi is az Ivy League: az 1954-ben alapított atlétikai konferencia nyolc egyetemet tömörít magába, minden tagja kivétel nélkül az Egyesült Államok legnívósabb felsőoktatási intézményei közé tartozik. Az elnevezés az élet más területén is elterjedt, a köznyelvben az „Ivy ligás” kifejezés kiemelkedőt, első rangút – gúnyosan sznobizmust - egyaránt jelent (az ivy pedig magyarul borostyánt, de ez igazán zárójeles megjegyzés). Az oktett az alábbi nyolcasból áll:


Brown University [Bears]
Columbia University [Lions]
Cornell University [Big Red]
Dartmouth College [Big Green]
Harvard University [Crimson]
Princeton University [Tigers]
University of Pennsylvania [Quakers]
Yale University [Bulldogs]"

 


 

Nyolcból hét még a Függetlenségi Nyilatkozat 1776-os aláírása előtt jött létre (a Cornell 1865-ben), de ami az NCAA-t tekintetve fontosabb, az az amerikaifoci kialakulásában betöltött szerepük és meglehetősen érdekes sorsuk. Ahogy a "hőskorszakról" szóló cikkemben írtam, a sportág alapjainak lefektetése főképp az ún. „Big Three”-nek, a Yale, Harvard, Princeton triónak köszönhető, a Yale egykori játékosát és edzőjét, Walter Campet pedig nem véletlenül nevezik „az amerikai futball atyjának”. A 19. század második felében és a 20. század elején abszolút domináltak ezek az egyetemek, itt húzták fel az első futballstadionokat (Yale Bowl, Harvard Stadium, Franklin Field…), mindenki őket akarta megverni és sikereiket lemásolni. Az I. világháború befejeztével azonban a college football - és maga a sport - véglegesen kinőtte a keleti partra szabott gyerekruháját, és országos időtöltéssé válva az akadémiai reputációjukra méltán büszke iskolákat beelőzték a nagyobb erőket a focira koncentráló intézmények, persze csak e kategóriában. Az 1950-es évekig még pl. a Princeton tartani tudta a lépést (Dick Kazmaier halfback 1951-ben Heismant kapott), ám a cfb újabb aranykorának eljövetelével az Ivy League feladta a harcot státuszáért
1978-ban az NCAA négy divízióra bomlott, a konferencia 1981-ben hozta meg a nagy vihart kavart döntést: irány a másodosztály. A tagok úgy döntöttek, hogy lépni kell a tanulmányok fontosságának hangsúlyozásának érdekében, bár ez anyagilag egyértelműen ésszerűtlen cselekedet volt és fittyet hányt a tradíciókra, a számos botrány és az első osztályú játékosok diplomázási arányának tudatában vitatkozni nem igen lehet vele (ez amúgy is egy teljesen más cikk témája). Az Ivy League ráadásul már egyetlen atlétájának sem ad sportösztöndíjat, sőt futballban még az utószezoni szereplést is megtagadják. Azóta a múlt századelőn anno zsúfolásig megtelt arénák a komoly rangadók (mint a The Game, a Harvard vs. Yale) kivételével üresen konganak, de az egyetemek ismertsége nem csökkent, az biztos. A fő sport az evezés lett - vagy maradt, hiszen a Harvard-Yale regattát már 1852 óta megrendezik -, a lacrosse mellett (a Social Network című film két valós szereplője, Cameron és Tyler Winklevoss is a Harvardra járt, a testvérpár evezésban hatodik lett a 2008-as pekingi olimpián).


A profi hírességek csarnokának ikonjai: Chuck Bednarik (C/LB, Penn), Sid Luckman (QB, Columbia), Ed Healey (OT, Dartmouth), Fritz Pollard (HB/edző, Brown), Marv Levy (edző, Harvard), Bert Bell (commish/tulajdonos, Penn)Ugyan az amfoci tényleg sokadlagos tényező az Ivy League-es egyetemek életében, több alumnit is találhatunk az NFL csapatok keretiben. Kevin Boothe (OG, Cornell) és Zak DeOssie (LB/LS, Brown) Giants játékosok februárban már a második Super Bowl-gyűrűt húzhatták az ujjukra, Ryan Fitzpatrick (QB, Harvard) a Buffalo új franchise-irányítója, Matt Birk (C, Harvard) a Baltimore visszavonulást fontolgató remek falembere. Az oaklandi DE, Desmond Bryant szintén a Harvardon végzett, a Chargers elkapója, Brian Walters a Cornellen. Shane Bannon Yale fullbacket 2011-ben a 7. körben draftolta a Chiefs, az idei játékosbörzén Jeff Adams (OT, Columbia) és Patrick Witt (QB, Yale) neve hangozhat el jó eséllyel.

 

Szerző: Horváth Róbert

(forrás: jjNCAA világa Februári blog bejegyzés, szerző engedélyével)

 

 

 

Website Security Test