Kaja, pia, meccs: A tailgate party-k

Kaja, pia, meccs: A tailgate party-kHa van az amerikai futballnál „amerikaisabb” dolog, az a tailgating. A mérkőzéseket megelőző (és követő) szurkolói dínom-dánom és evés-ivás elemi része a kinti sportkultúrának, érdemes hát nekünk is belekóstolnunk!

Az illendőség kedvéért le kell szögezni, hogy a tailgating közel sem korlátozódik a college footballra, számos NFL csapat (pl. Packers, Chiefs, Patriots) hagyományosan erős e kategóriában, sőt még NASCAR- és lóversenyek előtt is gyakoriak az ilyen összejövetelek. Az egyik mítosz szerint maga a kifejezés is a Green Bay Packers fanoktól származik, 1919-ből, mikor teherautóik platójára helyeztek el székeket, hogy onnan nézhessék kedvenceik produkcióját. Az NCAA kedvelőknek két másik történet lehet hitelesebb, melyek szerint vagy 1869-ben, a legelső, egyetemek közti focimeccsen (Rutgers-Princeton), vagy egy 1904-es Yale találkozón volt az első ilyen dzsembori.Ezek a bulik a szabad ég alatt, általában a stadion parkolójában (esetleg kikötőjében, mint a Washingtonnál és a Tennessee-nél), vagy valamelyik közeli parkban vannak. Az igazi „tailgatelők” már 4-5 órával a kickoff előtt megérkeznek a helyszínre, és mindenki elkezdi összerakni a maga kis bázisát. Az elmaradhatatlan kellékek közé tartoznak az összecsukható székek és asztalok, a kerti pavilonok, zászlók, és a legféltettebb kincs, a grillsütő (kiegészítve egyéb főző-alkalmatosságokkal).

A fő „attrakciót” természetesen az evés jelenti, az amerikai kulinária hagyományos ételei (sausage, hot dog, hamburger, csirkeszárnyak, stb.) a helyi jellegzetességekkel kiegészítve, hideg sörrel leöblítve. A zenei koncertek mellett olyan játékok nyújthatnak még kellemes időtöltést, mint a Cornhole, a Sholf, a Ladder Golf vagy a lópatkó-dobálás, melyek közül a Cornhole („babzsákozás”) az igazán elterjedt. Az egyes iskolák által szervezett „ráhangolódások” a pep rally-k, néha a két esemény fedi egymást, de utóbbit főként a nagy mérkőzés előestéjén tartják.

Tailgate témában a World’s Largest Cocktail Party [a világ legnagyobb koktélpartija] az abszolút no.1., az évente egyszer, Jacksonville-ben megrendezett Florida Gators vs. Georgia Bulldogs összecsapás napja a hedonista mennyország. Ennél kissé konszolidáltabbak a meccsnapok az LSU vagy mondjuk a Penn State kampuszán, míg legendás helyszín a The Grove (Ole Miss), a The Boulevard (SMU) és mondjuk a Cockaboose Railroad (South Carolina), de nyilván ezekről nem olvasni kell, hanem lehetőség szerint személyesen meglátogatni…


 

Website Security Test